Convent dels Caputxins de Tremp

Mare de Déu de la Gràcia de Tremp

(Tremp, Pallars Jussà)

Caputxins de Tremp
Caputxins de Tremp
El convent convertit en hospital

La fundació d'aquest convent té com a precedent una sol·licitud efectuada l'any 1600 per Joan d'Erill i Orcau d'establir una comunitat caputxina a la conca de Tremp, però aquella iniciativa no va prosperar. Finalment, una nova petició fou presentada a Roma i el capítol provincial de 1625 aquest cop ho va aprovar.

Caputxins de Tremp
Caputxins de Tremp

D'altra banda, el doctor Antoni de Balaguer, arran d'un incident amb uns caputxins seguit d'una visió, s'havia compromès a edificar un convent d’aquest orde, va triar conjuntament amb un representant caputxí l'ermita de la Mare de Déu de la Gràcia, situada a llevant de la població, que va comprar per poder aixecar el convent. L'any 1627 es va plantar la creu i posar la primera pedra del que seria el nou establiment i el 1630 es va poder inaugurar, al mateix temps que s'hi celebrava un capítol provincial. El lloc va continuar amb la seva dedicació a la Mare de Déu de la Gràcia.

El 1836, un cop expulsats els frares arran de la desamortització, es va traslladar fins aquest lloc l’hospital, una antiga institució fundada a Tremp el 1521, el convent, bé que molt modificat, encara manté funcions assistencials al costat d’un nou hospital. Durant l'exclaustració hi mantingué una llarga presència fra Fidel de Montenartró († 1897), des d'on va treballar per la restauració de la vida caputxina.

Caputxins de Tremp
Caputxins de Tremp