Priorat de de Sant Tirs de Llastarri

Lastarre / Sancti Tirsi

(Tremp, Pallars Jussà)

Sant Tirs de Llastarri
Sopeira i el monestir d'Alaó des de Llastarri
El monestir estaria situat en algun punt de la vall

Petit priorat, ara desaparegut, depenent del monestir de Santa Maria d'Alaó (Osca). Devia estar situat al barranc de Llastarri, a llevant d'Alaó i a l'altra riba de la Noguera Ribagorçana. Un document de venda de l'any 989 deixa constància de l'existència de la comunitat de Sant Tirs, aquesta compra va anar acompanyada d'altres operacions segurament amb l'objectiu d'establir un patrimoni a la rodalia del castell de Llastarri, aquest també molt relacionat amb el monestir. Degué tenir una curta existència, sembla que a banda d'Alaó, la casa de Sant Tirs depenia directament del priorat de Torogó que hi mantenia el servei parroquial i quan aquest darrer va desaparèixer, a finals del mil·lenni, no hauria tingut continuïtat.

El despoblat de Llastarri