Canònica de Santa Maria de Valldeflors

Sancte Marie ad Trimplo / Santa Maria de Tremp / Col·legiata de Tremp

(Tremp, Pallars Jussà)

Santa Maria de Valldeflors

L'església de Santa Maria es va aixecar quan la Conca de Tremp fou ocupada pels comtes de Pallars. Una tradició diu que Carlemany hauria donat el seu suport a la construcció d'una església i que hauria impulsat també la creació d'una canònica.

Sigui com sigui, aquella església va quedar destruïda pels sarraïns i fou restaurada el 1079 per Ramon V, comte de Pallars Jussà (1047-1098). Des de l'any 1090 hi consta l'existència d'una canònica, institució que es va secularitzar el 1592 esdevenint una col·legiata, fins a l'any 1852. L'antic edifici es va refer entre el 1638 i 1647 i a començament del segle XX es va sobrealçar el campanar. S'hi venera la imatge de la Mare de Déu de Valldeflors que la tradició li atorga un origen miraculós, amagada durant l'ocupació sarraïna sota un matoll florit.

Santa Maria de Valldeflors, abans de la construcció del campanar actual