Benedictins Monestir de Sant Esteve de Servàs
< anterior Inici Catalunya Pallars Sobirà Baix Pallars següent >

Pallars Sobirà

Sant Esteve de Servàs i Sant Esteve de Perabella són dos monestirs molt propers situats vora Gerri de la Sal, o bé un únic monestir que és conegut amb les dues denominacions. El lloc s’esmenta per primer cop l’any 833 en una donació efectuada pel prevere Solmó a una comunitat formada per cinc clergues i onze monjos reunida a Servàs i posada sota l’advocació de Sant Esteve. S’ha volgut interpretar aquest document com la fundació del monestir. El 845 o 846 es va fer una altra donació al prevere Solmó del monestir de Sant Esteve de Perabella. La poca concreció de la documentació i la manca d’altres notícies fa pensar a alguns que es tracta de dos monestirs diferenciats, que en algun moment es van fusionar o bé que sigui el mateix situat en els dos llocs. El 849 Sant Esteve de Perabella fou donat al monestir de Gerri. L’any 966, un document del papa Joan XIII esmenta Sant Esteve de Servàs i Sant Esteve de Perabella com possessions de Gerri, sense cap referència al seu caràcter monàstic.