Benedictins Cel·la de Sant Vicenç de Saurí
< anterior Inici Catalunya Pallars Sobirà Sort següent >

Pallars Sobirà

A part d’alguns esments dubtosos anteriors, el lloc de Sant Vicenç i Sant Esteve de Saurí figura com a beneficiari d’una donació efectuada pel comte Ramon II de Pallars, cap el 970. Un altre document del 979 esmenta la casa de Sant Vicenç i la casa de Sant Esteve. Hom ha pensat que podria tractar-se de dues esglésies diferents, una dedicada a Sant Vicenç i la segona a Sant Esteve, o bé un únic edifici amb dues advocacions. Un altre document del 986 parla de la donació efectuada pel comte Sunyer I de Pallars del monestir de Sant Genís de Bellera i de les seves esglésies de Sant Vicenç i Sant Esteve de Saurí. Hom pensa que cap el segle X en aquest lloc existia una cel·la monàstica. En el segle XIV havia canviat la seva advocació i figura esmentada amb el nom de Sant Víctor de Saurí.

Sant Víctor de Saurí
Saurí amb l'actual església de Sant Víctor