Servites

Convent de Sant Martirià de Banyoles
< anterior Inici Catalunya Pla de l'Estany Banyoles següent >

Pla de l'Estany

Aquest convent servita té el seu origen en l’ermita de Sant Martirià situada en un indret elevat, el Puig de Lió, sobre el llac, al nord de la vila i on es veneraven les relíquies d’aquest sant. Aquesta capella fou el lloc on els caputxins hi van mantenir per poc temps un convent també dedicat a Sant Martirià, entre els anys 1583 i 1638.

Caputxins de Banyoles
Restes del convent servita de Sant Martirià

El 1638, quatre mesos després de que els caputxins deixessin el convent, el bisbe de Girona va autoritzar que els servites l’ocupessin. L’arribada d’aquest orde a Banyoles no va ésser ben rebuda per la comunitat benedictina de Sant Esteve i fins i tot el 1674 aquests van expulsar els frares de Sant Martirià. Un cop la situació va tornar a la normalitat, el servites van iniciar la construcció d’un nou convent, la primera pedra del qual es va posar l’any 1723. Aquesta construcció va allargar-se en el temps i no fou fins el 1784 que es va poder inaugurar la nova església. Amb el nou edifici en ús, es van readaptar algunes de les antigues construccions de l’època caputxina, l’església d’aquests va esdevenir porteria i l’antiga Capella dels Dolors es va adaptar com a celler.

Sant Martirià de Banyoles
Sant Martirià, venerat al convent
Il·lustració de: Vida del glorioso y martir San Martiriano,
Arxiu Històric de Girona

El 1809 els servites foren expulsats del seu convent per les tropes napoleòniques, el convent es va fortificar i s’hi va instal·lar una guarnició. Aprofitant un moment en que aquells soldats havien deixat el lloc, fou atacat i els edificis es van enderrocar per evitar el seu retorn i atrinxerament. Acabada la guerra els servites van edificar un nou convent a la placeta dels Estudis i es van dedicar a l’ensenyament. Després d’una expulsió temporal (1822-1823) el lloc fou abandonat definitivament el 1835 sense haver acabat d'aixecar el convent. Després la casa va passar a mans públiques i va tenir diversos usos, escola, oficina de correus i finalment s'hi va establir el Museu Darder (1916).