Priorat de Santa Maria de Flix

Mare de Déu de l'Assumció de Flix

(Flix, Ribera d'Ebre)

Santa Maria de Flix
Santa Maria de Flix

L’església de Santa Maria de Flix fou donada l’any 1166 pel bisbe Gaufred de Tortosa al monestir de Sant Pere de Besalú amb la finalitat que els benedictins hi establissin un priorat, reservant-se ell mateix alguns drets sobre la casa. Aquesta és la primera notícia que hom té d’aquest lloc. En una visita episcopal del 1314 s’esmenta a fra Bernat de Pina com prior de Santa Maria de Flix. El 1592 el priorat fou secularitzat i el seu darrer prior fou Cristòfol Robuster. Ara l’església gòtica de nau única de l’antic priorat és la parroquial de Flix.

Santa Maria de Flix
Santa Maria de Flix