Canongesses agustinianes

Canònica de Sant Nicolau del Castell
< anterior Inici Catalunya Ripollès Camprodon següent >

Ripollès

El castell de Sant Nicolau fou edificat a partir del 1196 amb l'autorització de Pere I a l'abat de Sant Pere de Camprodon, Bernat de Segurioles. La capella era dedicada a sant Nicolau i amb aquest mateix nom és conegut el castell. Sota els seus murs es va anar desenvolupant la Vila de Baix. El castell va passar el 1251 a mans de Jaume I, però la capella va quedar sota el domini del monestir de Sant Pere.

Cap a la fi del segle XIII és probable l'existència d'una comunitat de donades que es va convertir amb el temps en un monestir de canongesses de Sant Agustí. A ran del terratrèmol de 1428, els edificis van quedar molt afectats i la comunitat es va dispersar, algunes monges van ingressar a Santa Clara de Vic, altres no hi van tornar fins al cap de tres anys. El 1581 fou unit al de Sant Bartomeu de Bell-lloc de Peralada i l'establiment va quedar sense comunitat. El 1689 es va enderrocar el conjunt per motius militars i s'hi va aixecar una nova església, que també ha desaparegut.

Castell de Camprodon
Accés al castell pel Pont Nou