Monestir de Santa Clara de Cervera

Clarisses de Cervera

Santa Clara de Cervera
A l'esquerra la capella de les Onze Mil Verges
A la dreta el monestir, ara Universitat
Detall de Plano de la ciudad de Cervera (1724)
Biblioteca Virtual de Defensa

Les clarisses van arribar a Cervera el 1349 establint-se a la capella de les Onze Mil Verges, extramurs. Els seus inicis foren difícils, el que va fer que el 1372 demanessin el seu trasllat a altres cases de l'orde. Després d’un trasllat temporal, la comunitat va obtenir una altra ubicació on poder establir-se, el mateix lloc on més endavant s'aixecaria la Universitat. La construcció del nou monestir es va portar a terme gràcies al suport de Bernat Berenguer Llompart, senyor de Montcortès.

Universitat de Cervera
Aixecada sobre el monestir de Santa Clara i l'hospital de Castelltort
Gravat de F. X. Parcerisa
Col·lecció particular

La vida de la comunitat fou sempre molt fràgil fins que el 1594 es va extingir a causa de la mort de l'única monja que hi havia. El 1467 havia arribat a aquell sector de la ciutat la comunitat de franciscans que havia perdut el seu convent arran de la guerra, compartint espais amb l'hospital de Castelltort. La desaparició de les clarisses va facilitar la solució temporal als inconvenients, ja que finalment, el 1592, l'antic convent franciscà passaria a mans dels mínims de Sant Francesc de Paula i el monestir de les clarisses l'ocuparia l'hospital. El 1603 es van fer obres en aquella església, però l'edifici fou enderrocat i aquell espai es trasbalsaria per poder aixecar la nova Universitat, de la que es va posar la primera pedra l'any 1718.