Franciscans observants Convent de Santa Maria de Jesús de Cervera
< anterior Inici Catalunya Segarra Cervera següent >

Segarra

La fundació d’un convent d’observants a Cervera ja havia estat demanada per la mateixa ciutat en el Capítol Provincial celebrat a Santa Maria de Jesús de Balaguer l’any 1486. A causa de la destrucció del convent de Sant Francesc (1465) es va encetar un litigi entre els observants i conventuals pel que fa als drets sobre les restes de la casa, que de fet havia quedat arrasada. L’any 1500 es va dictar sentència a Barcelona sobre la causa a favor dels conventuals, tot i això l’any 1516 els observants van obtenir de la ciutat el permís per aixecar un convent a l’antic lloc que havia ocupat el de Sant Francesc, extramurs i que llavors ja s’havia traslladat al nucli urbà de Cervera. L’any següent (1517) la comunitat de Santa Maria de Jesús de Cervera ja figura en un capítol celebrat a la ciutat de Barcelona, i el 1521 el papa Lleó X concedí indulgència a qui visités el convent.

Santa Maria de Jesús de Cervera
El convent de Santa Maria de Jesús,
aixecat en el lloc del primer convent franciscà de Cervera

Santa Maria de Jesús

L’any 1567 els observants es van fer també amb el convent dels conventuals, al costat de l’hospital de Castelltort, però no el van ocupar mai i el 1592 el cediren als mínims de Sant Francesc de Paula. Sembla que el convent de Santa Maria de Jesús no va quedar afectat per la guerra dels Segadors, en canvi fou suprimit el 1821, durant el Trienni Liberal i a conseqüència d’això, va patir greus destrosses. Van mantenir l’activitat fins l’any 1835.

Santa Maria de Jesús (2003)

Caputxins d'Olot