Dominics Convent de Sant Domènec de Cervera
< anterior Inici Catalunya Segarra Cervera següent >

Segarra

Les terres per a la construcció del convent dels dominics de Cervera els foren lliurades pel rei Jaume II el 1318, però és possible que la construcció de l'edifici no comencés fins el 1358, després de demanar una permuta de terrenys per millorar la seva situació; malgrat haver obtingut el permís pertinent, aquest canvi no es va arribar mai a fer efectiu. Era dedicat a Sant Pere Màrtir, però popularment és conegut com Sant Domènec. Les obres de la seva construcció es van allargar durant gairebé un segle. Tradicionalment hom situa en aquest lloc l’aparició de sant Domènec a sant Vicenç Ferrer l’any 1409, mentre aquest darrer s’estava en el convent on havia vingut a predicar. Era un establiment de grans dimensions i de certa importància.

Sant Domènec de Cervera
Sant Domènec

Sant Domènec (2003)

Sant Domènec (2011)

Malgrat èpoques de decadència, la vitalitat del convent fou considerable, al segle XVI s'edificava una nova sala capitular i un nou dormitori, al segle XVIII es van portar a terme altres obres de millora dels edificis, particularment a l’església. El 1810 va patir els efectes de la guerra napoleònica, quan es va perdre l’arxiu a més d’altres peces de valor, i el 1835 va arribar la desamortització, abandó i saqueig del lloc. Actualment es porten a terme obres per adaptar el que resta d’aquell edifici com a centre cultural.

Sant Domènec (2003)

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserva una taula amb la Mare de Déu, sant Vicenç Ferrer i dos donants (1456), obra de  Pere Garcia de Benavarri

Sant Domènec de Cervera / MNAC
Mare de Déu, sant Vicenç Ferrer i dos donants