Convent de Nostra Senyora del Pla

Sancta Maria de Sanauga / Agustins de Sanaüja / Sanahüja

(Sanaüja, Segarra)

Nostra Senyora del Pla

En aquest lloc existia una església que es troba documentada des del segle XI i on es venerava la Mare de Déu del Pla, que segons la tradició fou trobada miraculosament en un esbarzer. El 1655 aquella església, que s'havia convertit en una ermita, fou cedida als frares agustins perquè hi fundessin un convent arran de la visita al lloc del predicador Josep Simon, acte que es va formalitzar el mateix any. L'actual edifici es va reedificar al voltant del 1773. Els frares agustins hi residiren fins a l'exclaustració, el 1835, després de diversos usos, va passar a mans particulars. L'edifici conventual està força malmès.

El claustre del convent convertit en caserna de la Guàrdia Civil, 1899