Carmelites calçats

Convent del Carme de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Tot i que s’ha volgut situar la fundació del convent del Carme de Lleida en l’any 1272, no és fins el 1278 que hom troba la primera referència d’aquest establiment en un document que tracta de l’autorització concedida als carmelites per Pere el Gran per cercar uns terrenys a la ciutat i aixecar el monestir. Aquell convent finalment es va aixecar al començament del camí de Corbins, al lloc on després es va posar l’estació del ferrocarril. L’any 1300 es va establir al mateix convent un centre d’ensenyament, el prestigiós Estudi General.

El Carme de Lleida
L'actual parròquia del Carme

El Carme de Lleida
El convent del Carme, fora muralla
Detall de Vista de Lleida (Anthonis van den Wyngaerde, 1563)
Imatge de Wikimedia Commons

El 1461 es va ordenar la seva demolició per motius de defensa de la ciutat que en aquells anys va patir durament els efectes de la guerra Civil Catalana. La seva reconstrucció no fou fàcil i després d’intentar assentar-se a l’interior de la ciutat sense poder aconseguir-ho, el 1491 es va decidir reconstruir el convent en el mateix lloc, obra que era gairebé acabada el 1497.

El Carme de Lleida

El Carme de Lleida
El convent del Carme en ruïnes a Lérida, Catalogne, 1644
S. de Beaulieu, 1668
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats
El Carme de Lleida
El convent del Carme ja abandonat en el seu primer emplaçament
Detall de Plan of the town and castle of Lerida, 1707
Tindal, Rapin i Basire (1740)
Institut Cartogràfic de Catalunya

El 1640 les autoritats militars van ordenar la demolició dels convents establerts vora la ciutat i el 1642 es va fer efectiva aquella ordre enderrocant la casa del Carme per tal d’evitar que les tropes espanyoles s’hi fessin fortes. Un cop passat aquell nou tràngol i intentar la seva reconstrucció, no fou fins el 1661 que les autoritats van assignar als carmelites un nou solar, però els tràmits es van allargar i el 1679 encara no havien acabat. El 1690 es van poder traslladar al nou convent, però amb l’església encara inacabada.

El Carme de Lleida

El Carme de Lleida
El convent del Carme a Vista oriental de la ciudad de Lérida
Juan Fernando Palomino, 1783
El Carme de Lleida
Plànol de Lleida a l'època de la Guerra del Francès
Detall de Plan de Lerida, assiégé et pris d'assaut le 13 mai 1810
Adolphe Bossange, 1828

A començament del segle XVIII, la guerra de Successió va tornar a afectar els carmelites i el convent va quedar novament en ruïnes. Després d’establir-se provisionalment en un altre lloc, van tornar a refer l'edifici que entre 1740 i 1750 van poder ocupar, i inaugurar l’any 1776. Els inconvenients no van acabar i el 1810 van patir la Guerra del Francès amb el convent ocupat per les tropes mentre els frares eren expulsats. Hi van retornar el 1819 però el 1835 foren expulsats definitivament amb motiu de l’exclaustració. Actualment és una església parroquial, dedicada a la mare de Déu del Carme i reedificada el 1954-1959.

El Carme de Lleida
El Carme de Lleida