Clarisses

Convent de Santa Clara de Lleida / Santa Isabel
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Aquest convent fou fundat el 1246, amb una comunitat de monges procedents de Saragossa, inicialment s'establiren al lloc anomenat Secanet de Sant Pere, on hi van estar fins a 1480, data en que abandonaren aquell lloc a causa de l’estat de decadència de la comunitat. Van tornar altre cop a Lleida el 1573, de fet fou una nova fundació amb monges procedents de Barcelona (monestir de Pedralbes i Santa Maria de Jerusalem) que es va posar sota l’advocació de Santa Isabel, i s'instal·laren de manera provisional al Clot de les Assaonadories, des de llavors conegut com el Clot de les Monges, que abans ja havia acollit temporalment la comunitat d’observants de Santa Maria de Jesús.

Santa Clara
Convent de Santa Clara

El 1576 abandonaren també aquell lloc, que no reunia les condicions adequades, per anar a l'antic convent de Sant Francesc, que portava uns anys desocupat i en aquell moment era propietat dels observants. El 1596 es van celebrar en aquesta església els funerals organitzats per la ciutat en memòria del rei Felip II. El 1618 les clarisses van col·laborar en la fundació del convent de Montsó. A començament de segle XVII s'hi feien importants obres de reparació. Romangueren en aquest lloc fins el 1645, data en que arrel de les destruccions motivades per la guerra dels Segadors, retornaren altre cop al Clot de les Monges fins el 1658, quan la casa va caure en ruïna. Des de llavors van ocupar diverses cases fins la construcció el 1733 d'un nou convent, que encara es conserva prop de Sant Llorenç, amb els materials procedents de l’antiga església de Sant Francesc.

Santa Clara
La casa de Santa Clara