Dominics

Convent de Sant Domènec / el Roser de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Una tradició afirma que aquest convent de Lleida el va fundat pel mateix sant Domènec al seu pas per la ciutat l’any 1219, aquest va demanar l’establiment dels dominics a Jaume I que els va cedir uns terrenys darrera la catedral per aixecar el convent. El 1227 ja estaria en funcionament, al segle XIV i a causa del mal estat de les seves dependències seria traslladat extramurs, vora la porta que a causa d’aquest convent es va conèixer com portal dels Predicadors.

Sant Domènec
Convent de Sant Domènec (2001)

Sant Domènec
Convent de Sant Domènec (2007)
Sant Domènec
Convent de Sant Domènec

L’any 1314 el convent es va convertir en Estudi Provincial. Aquest establiment ha sofert particularment els efectes de les diferents guerres que han afectat la ciutat, hom sap que va patir la guerra Civil Catalana (1462-72) i que va quedar destruït amb la guerra dels Segadors, el 1642. El 1669 es va reedificar al centre de la ciutat, al carrer Cavallers, però aquesta construcció tampoc va sobreviure la guerra de Successió i el 1707 va quedar gairebé destruït quan fou incendiat per les tropes de Felip V. Entre el 1735 i 1753 es va refer i encara es conserva una bona part. Després de la desamortització ha tingut usos diversos, especialment docents, el darrer dels quals escola de Belles Arts. Actualment (2012) s’està rehabilitant com establiment hoteler.

Sant Domènec
Claustre del convent (1898)