Franciscans

Convent de Sant Francesc de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Aquest és un dels primers convents franciscans de la Corona d’Aragó, hauria estat fundat l’any 1217 per frares enviats a la Península pel mateix sant Francesc després d’un Capítol General d’aquell mateix any. Els terrenys per aixecar el convent foren donats per Ramon de Barriac qui també es va voler fer càrrec de la construcció dels edificis conventuals, una tradició diu que tot i les fortes despeses que representava aquesta empresa, els fons destinats es van multiplicar miraculosament. Com a primer benefactor de la casa, hom va disposar l’enterrament de Ramon de Barriac a l’església dels framenors. Aquell convent estava situat al camí de Montsó, extramurs, entre el portal de Boters i el monestir de Sant Hilari de les cistercenques.

Portal de Boters
El portal de Boters, camí del convent de Sant Francesc
Gravat d'Alexandre de Laborde

Aviat aquest establiment va prendre molta embranzida i fou beneficiari de nombroses donacions al seu favor, mentre que els membres de la seva comunitat eren reconeguts arreu i participaven en la vida de la societat. Els franciscans van col·laborar de manera molt activa en la fundació de l’Estudi General de Lleida, el 1300. Els monarques de la Corona d’Aragó i els comtes d’Urgell foren benefactors destacats de la casa. L’any 1369 les restes mortals d’Alfons el Benigne (mort el 1336 a Barcelona) foren traslladades a l’església dels framenors de Lleida on es va enterrar segons la seva voluntat. Després, quan aquesta església fou enderrocada, les restes reials foren traslladades a la catedral.

Alfons el Benigne
Alfons el Benigne estigué enterrat a Sant Francesc de Lleida,
ara les seves restes són a la catedral Nova

Els framenors (conventuals) van ocupar el convent de Lleida fins l’any 1567, quan l’hagueren de cedir als observants de Santa Maria de Jesús, però va quedar desocupat fins que hi van arribar les clarisses, el 1576. Amb la guerra dels Segadors (1645) es va enderrocar el convent en defensa de la ciutat però es va conservar l’església de Sant Francesc, bé que molt malmesa. Fou enderrocada en la guerra de Successió i els materials es van aprofitar per bastir el nou convent de Santa Clara.

Lleida
La prise et redvction de la ville et chateau de Lerida en Catalogne 1707 (detall)