Monestir de Sant Hilari de Lleida

Sancti Ilarii / El Patrocini de Tamarit de Llitera

Sant Hilari de Lleida
Portal dels Boters, pel camí de Montsó, on era el monestir
Alexandre de Laborde, 1806
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

L'indret de Sant Hilari de Lleida és conegut després de la conquesta de la ciutat i la seva colonització, l'any 1152, llavors es devia aixecar l'església de Sant Hilari sobre una antiga mesquita. Estava situada a la partida del mateix nom, fora de la ciutat, pel camí de Montsó "a un tir de ballesta del portal de Boters", l’església s'esmenta per primer cop el 1166.

Bataille de Lérida, 7 octobre 1642
Gravat d'Hippolyte Lecomte
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats

L'any 1204 aquella església fou donada pel bisbe de Lleida i la comtessa Elvira de Subirats (esposa d'Ermengol VIII d'Urgell) al monestir de Santa Maria de Vallbona amb la finalitat d'establir-hi una nova abadia, la comtessa i després la seva filla Aurembiaix foren enterrades en aquest monestir. El papa Honori III va confirmar la fundació amb una butlla l'any 1220. A causa de la guerra Civil Catalana, el 1464 el monestir fou incendiat per facilitar la defensa de la ciutat i evitar que s'hi parapetés l'enemic mentre les monges es van haver de refugiar temporalment en unes cases que tenien a la ciutat, fins que poc després van poder retornar a Sant Hilari. Aquesta comunitat es va fusionar el 1604 amb la de Santa Maria de Vallsanta i la del monestir del Pedregal.

El 1644 va quedar pràcticament destruït amb la guerra dels Segadors, es va perdre el monestir medieval i els sepulcres de personalitats, com ara el de la comtessa Aurembiaix (molt vinculada amb el monestir, †1231), i la comunitat es va haver de traslladar a la ciutat, al turó de la Seu on van ocupar el Col·legi Nou, que van adaptar pel seu ús. La pedra de les restes del monestir va servir per a la fortificació de la ciutat. El 1707 el nou monestir va patir els efectes del setge, aquest cop arran de la guerra de Successió, la casa no es va refer i el 1718 la comunitat es va traslladar a Tamarit de Llitera (Nostra Senyora del Patrocini) on va mantenir-se fins a l'exclaustració.

El monestir de Vallbona (Urgell)
Des d'on es va fundar aquest de Sant Hilari de Lleida