Agustins

Convent de Santa Maria de Gràcia / Santa Maria de l'Horta
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

L'església de Santa Maria de l'Horta fou cedida el 1327 als agustins, era situada a les rodalies de la Pobla de Cappont, vora el camí de Vilanova de Fontanet, fins aquell moment l’església havia estat ocupada per la confraria de Santa Maria l’Antiga. Els agustins es van establir a Lleida gràcies a les gestions de Fra Bernat Oliver, provincial de l’orde. El lloc va passar a anomenar-se Nostra Senyora de Gràcia.

Santa Maria de l'Horta
El primer convent dels agustins a Cappont
Detall de Vista de Lleida (Anthonis van den Wyngaerde, 1563)
Imatge de Wikimedia Commons

El 1506 van repoblar la casa de Santa Maria de Mijaran (Vall d’Aran) i també hom els relaciona amb la d’Esterri d'Àneu. El convent fou enderrocat el 1643 arran de la guerra Civil Catalana i fou llavors que la comunitat es va traslladar al centre de la ciutat, al carrer Major en front del carrer Cavallers, on aixecaren un nou edifici on van tenir activitat fins la desamortització. El 1836 es va transformar en teatre, que el 1876 va quedar destruït per un incendi.

Lleida
Situació del segon convent, a la ciutat, en un plànol de 1828