Comanda de Casa Antiga, Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

La comanda de Casa Antiga de Lleida es va començar a organitzar poc temps després de la conquesta definitiva de la ciutat als sarraïns el 1149. Després de rebre donacions diverses arran de la conquesta hom troba la primera referència a una comanda formalment establerta l’any 1175, on s’esmenta un comanador de la casa de Lleida. La relació de donacions a favor de l’orde de l’Hospital és llarga però l’embranzida forta d’aquesta casa va arribar amb la dissolució de l’orde del Temple. La importància i extensió dels béns de l’Hospital a Lleida els va permetre mantenir dues cases, aquesta de Casa Antiga i la de Gardeny, heretada dels templers.

Casa Antiga
La Casa Antiga
Detall de Vista de Lleida (Anthonis van den Wyngaerde, 1563)
Imatge de Wikimedia Commons

Hi ha constància de la celebració l’any 1377 d’un capítol de l’orde en aquest lloc. De totes maneres els béns d’aquesta casa eren menors que els de Gardeny, que els duplicava. Aquesta casa figura representada a la vista de Lleida realitzada el 1563 per Wyngaerde però el 1659 es trobava en ruïnes a causa dels estralls de la guerra dels Segadors, durant la segona meitat del segle XVIII es va reconstruir. Ara ha desaparegut, tot i que Joan Fuguet afirma que a mitjan segle XX encara hi havia restes visibles de l’església.