Mercedaris

Convent de la Mercè de Lleida / Santa Eulàlia
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

El primer convent mercedari estava situat extramurs, al camí del Gardeny, o ara es troba l’Acadèmia Mariana. Hom considera que aquest establiment fou fundat l’any 1225, pel que seria una de les primeres cases de l’orde. Aquest lloc fou escenari de la celebració d’alguns capítols generals de la Mercè. El convent va resultar malmès durant la guerra Civil Catalana, el 1464 i després destruït amb la dels Segadors, el 1641.

Sant Pere
Antiga portada del convent de la Mercè de Lleida
Ara a l'església de Sant Pere

A causa d’això van desplaçar-se al centre de la ciutat, davant l’Hospital de Santa Maria on el 1666 van començar a aixecar el nou convent que fou enderrocat el 1761 arran de la construcció de la nova catedral, que s’havia d’aixecar en aquell mateix indret. Per això els cediren un terreny en un lloc proper, al carrer de Sant Antoni, l’església nova fou consagrada el 1792. Aquest darrer establiment va perdurar fins el 1835, quan fou exclaustrat però només temporalment ja que el 1886 es va restaurar aquesta casa a la ciutat de Lleida i encara té continuïtat a la parròquia de la Mercè. La portada de l’església dels mercedaris fou utilitzada per les monges de l’Ensenyança, a la plaça de l’Ereta i des del 1948 es troba a la façana de l'església de Sant Pere.

Lleida
La guerra dels Segadors va acabar amb el primer convent mercedari de Lleida