Sant Jaume de l'Espasa

Monestir de Sant Pere de la Pedra de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Es tracta d’un monestir de comanadores de l’orde de Santiago (Sant Jaume de l’Espasa) de vida curta. La casa de Sant Pere de la Pedra fou fundada per Constança d’Anglesola amb monges procedents del monestir de Jonqueres, amb qui va mantenir sempre lligams. Al nord de la ciutat de Lleida en el lloc de l’actual Secà de Sant Pere hi existia una església amb la mateixa advocació, que és esmentada el 1260 en un document de Jaume I adreçat al comanador de Montalbán (Terol) atorgant protecció a les seves possessions de Lleida i on s’esmenta el lloc de Pedra. La fundació d’aquesta casa es va formalitzar el 1260 a Mérida on el mestre de l’orde de Santiago, Paio Peres Correia, va disposar que la fundadora ocupés l’església de Sant Pere de la Pedra, alhora que foren concedits al nou convent diverses cases i molins. Hom va determinar que la comunitat estaria integrada per dotze monges a més de la priora que seria triada entre elles.

Anglesola
Escut dels Anglesola
Il·lustració d'Armes de famílies de Catalunya

Per la seva construcció el 1263 els fundadors van manllevar diners a ciutadans de Lleida i així hom va poder fer realitat la fundació, que el 1266 estava en funcionament perquè Jaume I li va atorgar alguns drets. La primera priora fou la mateixa fundadora, Constança d’Anglesola, vídua de Guillem d’Anglesola, que va professar a l’orde. Durant la seva existència va patir greus problemes pel seu manteniment. El 1320 el monestir només tenia dues monges a la comunitat i calia nomenar la priora ja que l’anterior havia mort. Hom va dirigir-se a Santa Maria de Jonqueres i des d’aquí es va autoritzar que la sots priora de Barcelona anés a Lleida a cobrir el càrrec vacant. Sorprenentment el 1321 hom troba a Ramon Mir amb el càrrec de prior de Sant Pere de la Pedra, el que ha fet pensar que en aquell moment la seva decadència fos greu i aquest personatge fos l’encarregat de liquidar els afers del monestir davant la seva extinció. Després d’una època plena de problemes de caire financer, el 1342 el mestre de Santiago va lliurar l’església de Sant Pere i les escasses rendes que tenia a Santa Maria de Jonqueres de Barcelona.

Jonqueres
Claustre de Jonqueres de Barcelona