Convent de Santa Maria de Lord

Santuari de Lord / Santuari del Hort / Lurdo

(Sant Llorenç de Morunys, Solsonès)

Santuari de Lord
Santuari de Lord

L’església de Santa Maria de Lord s’esmenta en la donació d’aquesta al monestir de Sant Llorenç de Morunys en un testament atorgat per un tal Guifré el 992, cessió que fou ratificada el 1065 pel comte Ermengol IV d’Urgell. Més endavant el lloc es va convertir en un important santuari marià on es venerava la imatge de la Mare de Déu de Lord miraculosament trobada per un brau, segons la llegenda.

Santuari de Lord
El santuari de Lord des de la Busa

A partir del segle XII el santuari es beneficià de les donacions dels devots de la imatge. El 1587 s’hi va aplegar una comunitat dominicana, el primer superior d’aquell convent fou fra Bartomeu Micó. Aquests hi van estar poc temps, el 1634 van presentar la seva renúncia al prior de Sant Llorenç de Morunys, potser a causa del seu isolament i d’haver patit actes de bandidatge. Amb això el santuari va beneficiar-se de les millores efectuades pels dominics i a finals del mateix segle encara s’hi feren importants obres de restauració.

Gràcies a la popularitat i les donacions rebudes a finals del segle XVIII es va aixecar una nova església, que va perdurar fins el 1836, quan el lloc fou destruït a causa de les guerres Carlines, després d’haver sofert anteriorment un saqueig durant la guerra del Francès. El 1867 es va posar la primera pedra del nou temple, beneït el 1870. El 1881 va acollir una comunitat de la Trapa durant dos anys, després dels quals els trapencs es van desplaçar a Bellpuig de les Avellanes. El 1896 el lloc fou víctima d’un incendi i encara va patir un saqueig el 1936. Actualment les dependències del santuari acullen una comunitat independent, seguidora de la Regla de Sant Benet.

Santuari de Lord
Capçalera d'un goigs de la Mare de Déu de Lord