Franciscanos
Franciscanos observantes

Convento de Sant Francesc de Tarragona
< anterior Inicio Catalunya Tarragonès Tarragona siguiente >

Tarragonès

Els franciscans es van establir a Tarragona abans del 1242, data en que figura esmentada aquesta comunitat en un testament atorgat al seu favor. El 1128 existia a la part occidental del circ romà una església, coneguda com Sant Salvador del Corral i ara perduda, que en aquella data fou lliurada al bisbe de Vic. Més endavant, el 1249, aquella església i el seu entorn foren donats als framenors perquè aixequessin el seu convent, consta que el 1251 la reina Violant d’Hongria havia fet una deixa testamentària a aquesta casa. De totes maneres l’estança en aquest lloc no va durar massa i en la segona meitat del segle XIV la comunitat es va traslladar a un lloc proper però extramurs. La nova casa va patir l’any 1462 els efectes de la guerra Civil Catalana, quan la ciutat fou assetjada i aquest convent, per la seva situació va quedar en ruïnes. Arran d’això el papa Pau II va concedir autorització per refer-lo però a l’interior de la ciutat, on havia estat anteriorment, és a dir la plaça del Corral, avui plaça de la Font. Per alguna raó, finalment es va reedificar en el mateix lloc que el derruït, extramurs, hom sap que el 1509 la seva construcció estava molt avançada.

Sant Francesc
La actual iglesia de Sant Francesc

Sant Francesc
El convento ya en el emplazamiento actual. A la derecha la plaza de Sant Francesc (ahora de la Font),
donde se encontraba el primer establecimiento. Detalle de Plan de Tarragone
Calbet (1643)

Sant Francesc
El convento de Sant Francesc en un plano de la época de la guerra de la Independencia
Plan du siège de Tarragone fait par l'armée française (1811)
Bibliothèque nationale de France

El nou edifici i la comunitat de franciscans que l’ocupava va patir encara més infortunis, la guerra dels Segadors a mitjan del segle XVII, un llamp l’any 1700 que va afectar un polvorí proper que a l’explotar va afectar greument tot el conjunt conventual i els frares es van veure obligats a abandonar-lo temporalment mentre s’aixecava de nou, obra que no es va acabar fins el 1758. Ja al segle XIX, la casa va patir els efectes dels diferents episodis que van tocar el país. Primer la guerra del Francès, després l’exclaustració temporal durant el Trienni Liberal, quan va patir destrosses importants i finalment l’exclaustració definitiva que va començar amb la fugida dels frares el 1834. Els convent va tenir diversos usos i l’església va esdevenir una parròquia i el convent està ocupat per un centre escolar.

Tarragona
La guerra de la Independencia en Tarragona