Sotscomanda de Gandesa

Castell de Gandesa / l’Assumpció de Gandesa

(Gandesa, Terra Alta)

La Presó de Gandesa

El lloc de Gandesa fou colonitzat pels templers seguint el projecte de repoblació del terme del castell de Miravet, afavorint l'establiment de la població en aquest sector. Els templers havien rebut de Ramon Berenguer IV el castell de Gandesa, documentat des del 1153. La sotscomanda de Gandesa s'instaurà en aquest lloc cap al 1280, on va desenvolupar una activitat molt limitada.

La Presó de Gandesa

Els templers van començar la construcció d’un nou castell a començament del segle XIV, al voltant del qual es va anar concentrant la població. El 1317, després de l’abolició del Temple, el lloc va passar als hospitalers, amb dependència de la castellania d’Amposta. El castell i convent fou destruït en diversos episodis bèl·lics entre els segles XVII i XIX, ara no queda gairebé res, només l’edifici auxiliar conegut com “la Presó” a causa de la seva utilització com a presidi a partir del 1841. L’església parroquial de l’Assumpció fou construïda a iniciativa dels templers, senyors de Gandesa. Tot i que l’edifici fou ampliat i reformat considerablement, encara conserva una notable portada decorada de la seva primera època, el segle XIII.

La Presó de Gandesa
La Presó de Gandesa