Franciscans
Franciscans observants
Convent de la Mare de Déu dels Àngels / Sant Salvador d'Horta
< anterior Inici Catalunya Terra Alta Horta de Sant Joan següent >

Terra Alta

< monestirs imprescindibles... >

Tradicionalment hom considera que la primitiva església havia estat fundada pels templers al segle XIII, on hi tenien un priorat. Quan es va suprimir l’orde, el lloc fou ocupat pels hospitalers i més endavant per una comunitat de clergues. A principis del segle XVI s'hi va establir una comunitat de franciscans, que el van abandonar el 1517.

Sant Salvador d'Horta

Cap el 1543 s'hi establiren els conventuals observants i el 1576 ja estava ocupat pels recol·lectes, que hi romangueren fins els 1835, quan tenia una comunitat amb un total de 41 membres. Abans havien patit els efectes de la Guerra del Francès, quan el lloc fou saquejat i morts alguns frares. També el 1822 tant l’església com el convent foren incendiats.

El convent porta també el nom de Salvador d’Horta, franciscà nascut a Santa Coloma de Farners, que va professar al convent de Jesús de Barcelona i va estar-se en aquest establiment d’Horta fins l’any 1559. A més d’aquí, Salvador va passar per altres convents on el perseguia la fama de taumaturg i era conegut com fra Salvador d’Horta. Va morir a Càller el 1567 en olor de santedat, fou beatificat el 1606 i canonitzat el 1938.