Canonges de Sant Ruf
Canònica de Santa Maria de Terrassa
< anterior Inici Catalunya Vallès Occidental Terrassa següent >

Vallès Occidental

El conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere està format per les esglésies de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere. En aquest lloc consta la existència d’una seu episcopal des de l’any 450. Aquest bisbat tindria continuïtat fins a les acaballes del segle VII, quan deixa de constar com a tal.

Santa Maria de Terrassa

El cimbori

Parament nord de l'església

El 1092, l’església de Santa Maria fou ocupada per una comunitat de canonges regulars dirigida per sant Oleguer, procedent de Sant Adrià de Besòs. Més endavant el lloc va passar a dependre de Sant Ruf d'Avinyó. Van estar-se en aquest indret fins el 1596.

L'antic claustre

L'antic claustre

Façana el 2004, abans de la darrera restauració

L’actual església de Santa Maria (la que es troba situada al sud del conjunt) presenta una planta de creu llatina, amb una nau i creuer. Al sud es conserven restes del claustre de l’època en que s’hi va aplegar la comunitat canonical. Aquesta església fou l’antiga catedral d’Ègara. L’edifici ha sofert profundes transformacions en el decurs del temps.

L'absis

Interior del cimbori

Davant l’església es conserva una part del paviment de mosaic, possiblement del segle V.

A l’interior es conserven mostres de pintura mural; a la conca absidal es conserva un conjunt de pintures del segle X, bastant deteriorades.

Decoració de la conca absidal

Antic baptisteri

Antic paviment de mosaic

L’absidiola del transsepte conserva encara bona part de la seva decoració. A la conca absidal es troba representat el Crist entre dos personatges, possiblement Tomàs Becket i Edward Grim. A la part central hi ha un compartiment amb l’escena del martiri de sant Tomàs Becket.

Martiri de sant Tomàs Becket

Conca absidal