Canònica de Santa Maria de Terrassa

Esglésies episcopals de Sant Pere de Terrassa / Sancte Marie de Terracia

Terrassa, Vallès Occidental)

Santa Maria de Terrassa

El conjunt d'esglésies de Sant Pere de Terrassa ve precedit d'un assentament romà, seguit de construccions cristianes que es van anar implementant des de mitjans del segle IV, va culminar amb la creació de la diòcesi d'Ègara, a mitjan segle V, en aquesta època hi ha notícies del bisbe Ireneu.

El cimbori

L'existència de la diòcesi va comportar el desenvolupament en aquest lloc d'un complex episcopal que, a grans trets, seguia la mateixa estructura que encara es manté: el sector meridional estaria ocupat per la catedral de Santa Maria d'Ègara, que incloïa un baptisteri i la residència del bisbe. Al seu costat nord s'aixecava una construcció de planta quadrada, de caràcter funerari, que és coneguda com a Sant Miquel. Més al nord es va bastir l'església parroquial de Sant Pere, de tres naus. Aquest conjunt, i les institucions que representaven, van patir els efectes de la invasió musulmana, tot i que no haurien desaparegut completament.

A començament del segle IX es va anar recuperant el territori, però no es va restaurar la diòcesi, l’indret va quedar dins els dominis del Castell de Terrassa. Les esglésies episcopals de Sant Pere van ser objecte de reconstruccions: per un costat es va modificar l’església de Sant Pere (o Sant Pau) que va mantenir el caràcter parroquial. L’actual església de Sant Miquel, considerada durant molts anys com un baptisteri, conserva la seva estructura inicial. L’edifici que ha resultat més modificat és la Catedral de Santa Maria.

Parament nord de l'església
L'antic claustre

El 1112 es va consagrar l'església de Santa Maria, després d'una remodelació de tota la seva estructura que va fer que es perdés la planta basilical per convertir-se en una església de creu llatina, perdent les naus laterals i escurçant la central. El 1113 es va fundar la canònica de Santa Maria, el bisbe de Barcelona va donar l'església a Sant Ruf d'Avinyó, representada per l'abat d'aquesta darrera casa, Oleguer de Barcelona, la comunitat de canonges de Sant Ruf fundada a Sant Adrià, es va traslladar a Terrassa. Els canonges van mantenir el monestir, i la parròquia de Sant Pere, en aquest indret fins a la seva secularització, el 1596.

L'antic claustre
Façana el 2004, abans de la darrera restauració
Oleguer
Sant Oleguer de Barcelona
Il·lustració de Historia de S. Oleguer arçobispo de Tarragona y obispo de Barcelona
Oleguer de Barcelona

Oleguer, bisbe de Barcelona entre els anys 1116 i 1137, hauria nascut cap al 1060, era fill d'un alt funcionari de Ramon Berenguer I. Va gaudir d'una acurada educació i el 1076 va entrar a formar part del capítol de canonges de la catedral, el 1089 era ordenat diaca. El bisbe Bertran l'havia ordenat sacerdot i el 1093 era membre de la comunitat de canonges de Sant Ruf que havia fundat el mateix bisbe a Sant Adrià. L'any següent Oleguer era prior de Sant Adrià, càrrec que va deixar per esdevenir membre de la canònica de Sant Ruf d'Avinyó d'on va ocupar el càrrec d'abat. El 1115 va acompanyar Dolça de Provença a Barcelona amb motiu del seu casament amb Ramon Berenguer III, moment que Oleguer fou aclamat bisbe de Barcelona, càrrec que va refusar. Després de la intervenció del papa va acceptar el càrrec de bisbe i també va assumir el de restaurador de l'arquebisbat de Tarragona (1119) càrrec que va ocupar sense abandonar el de bisbe de Barcelona. Va mantenir una intensa activitat participant en concilis, afers polítics de l'època i viatjant a Terra Santa. Va morir el 1137 i és venerat com a sant per l'Església, la seva tomba és a la catedral de Barcelona.

L'absis
Interior del cimbori

L’absidiola del transsepte conserva encara bona part de la seva decoració. A la conca absidal es troba representat el Crist entre dos personatges, possiblement Tomàs Becket i Edward Grim. A la part central hi ha un compartiment amb l’escena del martiri de sant Tomàs Becket.

Conca absidal
Martiri de sant Tomàs Becket