Monestir de Sant Miquel del Fai

S. Michaelis in ipso Fallio / Faio / Sant Miquel del Fay

(Bigues i Riells, Vallès Oriental)

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

En aquest indret existia des d’antic una església dedicada a Sant Miquel que l’any 997 fou cedida pels comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona, juntament amb el seu alou, a Gombau de Besora, senyor del proper castell de Montbui. Gombau hi va fundar el monestir, del que ja consta la seva existència el 1006. El mateix fundador va proveir la nova casa amb importants béns i drets per assegurar la seva subsistència.

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

L'any 1042 el mateix fundador va unir el monestir de Sant Miquel a Sant Víctor de Marsella (Boques del Roine), i des d'aquell moment es va convertir en un priorat depenent de l'abadia provençal. Era un establiment de reduïdes dimensions i en el segle XV només tenia un o dos monjos que també tenien cura de la propera església de Sant Martí, fora del recinte monàstic. El 1567 es va secularitzar i el lloc va passar a mans del bisbat de Girona que en va tenir cura i va mantenir el priorat, almenys de manera nominal, fins al 1832. A finals del segle XVI es va fer el camí que porta a la balma on es troba l'església del monestir, que fins aquell moment tenia un accés difícil. Fou expropiat el 1835 i va passar a mans de particulars. Modernament, el lloc es va convertir en una atracció turística gràcies a la seva situació, en un paratge singular.

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai