Monestir de Sant Feliu de Cadins

Santa Maria de Cadins / Cadinus / Sancti Felicis de Cathinis

(Cabanes, Alt Empordà)

Sant Feliu de Cadins

Es desconeix el detall i les circumstàncies de la fundació del monestir de Santa Maria de Cadins, després més conegut amb el nom de Sant Feliu, possiblement a causa de l’existència d’una església anterior amb aquesta advocació.

El cert és que la casa mare fou el monestir de Valldemaria (Selva) hom creu que es podria tractar d’una escissió d’aquella comunitat el que hauria propiciat l’arribada de les cistercenques a Cadins poc abans del 1169, data d’una butlla del papa Alexandre III que li donava el títol d’abadia. En el segle XIII, Cadins va viure una època de prosperitat, les donacions es succeeixen i la casa acumula un patrimoni considerable. Aquesta situació es va poder mantenir fins ben entrat el segle XIV quan va començar a patir dificultats de caire econòmic que es van allargar durant aquella centúria.

En el segle XV sorgiren desavinences entre la casa de Cadins i el priorat de Valldemaria, el 1456 es va formalitzar un intent d’unió entre les dues cases, però no va reeixir i el conflicte es va allargar fins el 1543, quan Valldemaria es va integrar al monestir benedictí de Sant Daniel de Girona. El 1492 les monges de Cadins van deixar el monestir a causa de la inseguretat del lloc i el mal estat de les construccions per traslladar-se a Santa Susanna del Mercadal, a Girona, on continuaren la seva activitat tot conservant la propietat de Cadins. En aquest lloc només es conserva la magnífica església medieval, havent-se perdut les altres dependències.

Los monasterios de la diócesis gerundense (1904)