Monestir de Sant Bartomeu de Bell-lloc

Canònica de Bell-lloc / Pulcroloco

(Cantallops, Alt Empordà)

Sant Bartomeu de Bell-lloc
L'actual mas de Bell-lloc

L’any 1222 el vescomte Dalmau de Rocabertí va fer donació de Bell-lloc a Guillema de Capmany, primera priora d’aquest monestir (1222-1262) que va aconseguir el suport de la casa dels Rocabertí i de papa Innocenci IV, a més de diverses donacions de béns, el que va ajudar a la seva consolidació, fet que es va repetir durant el govern de les seves successores que van intervenir activament en el seu desenvolupament.

Aquesta situació de prosperitat es va veure estroncada a causa dels conflictes bèl·lics de l’any 1285 entre les tropes de Felip l’Ardit i la Corona d’Aragó, amb la batalla del Coll de Panissars situat al nord d’aquest establiment monàstic; les monges de Bell-lloc es van veure obligades a abandonar-lo temporalment. La situació es devia redreçar i entre els segles XIII i XIV hom troba que aquest establiment efectua diverses operacions de compres, el que denota certa normalitat després de la guerra que l’havia afectat.

La darrera priora de Bell-lloc fou Garsenda de Sa Garriga (1388-1410), aquesta va rebre en donació del vescomte de Rocabertí el palau de Peralada (1390). Després de l’obtenció del permís del papa Benet XIII, el 1391 la comunitat es va traslladar al nou emplaçament a Sant Bartomeu de Peralada, on van seguir amb la seva activitat. Les restes del monestir són molt escasses, estan situades prop del mas de Bell-lloc, d’origen antic tot i que l’estructura principal pertany al segle XVIII, amb reformes posteriors.

Pere el Gran al Coll de Panissars
Bartomeu Ribó, 1866