Monestirs de
Catalunya
Benedictins
Canonges agustinians
Monestir de Sant Andreu de Barravés
< anterior Inici Catalunya Alta Ribagorça Vilaller següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alta Ribagorça

Aquest és un monestir mal documentat, la pèrdua del seu arxiu fa que siguin pocs els documents que en fan referència, a més la seva localització ha estat motiu de discussions i encara hi ha opinions oposades. La primera notícia que hom disposa d’aquest lloc és en la consagració de la seva església cap l’any 930 pel bisbe Ató, dedicant-la a sant Andreu. Hom sap també que l’abat Sanila de Sant Andreu de Barravés va assistir l’any 1017 a la elecció i consagració del bisbe Borrell de Roda, feta a la Seu d’Urgell. L’any 1068 aquest monestir fou lliurat a la seu de Roda, juntament amb altres establiments, pel rei Sanç Ramires (1063-1076).

Vilaller / Barravés
Vilaller

El 1092 el bisbe Ramon Dalmau va integrar el monestir de Sant Andreu de Barravés a la canònica de Sant Vicenç de Roda passant a ser un priorat canonical. Quan el 1149 la seu episcopal es va traslladar a Lleida es van generar tensions entre Roda i Lleida pels seus dominis, els conflictes van acabar l’any 1309 quan Sant Andreu va passar a la canònica de Lleida juntament amb tota la vall de Barravés. La canònica de Sant Andreu, a causa de la seva situació en una important via de comunicació que duia a la Vall d’Aran, fou lloc d’estada temporal d’alguns monarques com Alfons el Cast (el 1174), Pere el Catòlic (1198) i Jaume I (1265). Hom sap que més endavant el patrimoni de Sant Andreu de Barravés fou traspassat al seminari de Lleida.

Casa d'Arro / Barravés
Casa d'Arro, en una antiga postal

És problemàtica la localització del monestir, tradicionalment s’ha situat a l’església de Senet (del municipi de Vilaller), també prop de Vilaller i Manuel Iglesias el va situar a la casa d’Arro basant-se en la seva toponímia (Vallis Arravensis, del que derivaria Barravés) en aquest cas, estaria dins el terme de Montanui (Osca).

Sanç Ramires
Sanç Ramires, que va lliurar el monestir
a la canònica de Roda d'Isàvena
Publicada a Retratos de los Reyes de España desde Atanarico hasta Don Carlos III (1788)

Bibliografia:
- BOIX I POCIELLO, Jordi. Catalunya romànica. Vol. XVI. La Ribagorça. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996
- IGLESIAS COSTA, Manuel. El valle del Barrabés, en Ribagorza. A Argensola. Núm. 112. Osca: Instituto de Estudios Altoaragoneses, 2002
 

Situació:

Hi ha diverses opinions sobre el seu emplaçament, probablement per la seva situació va patir els efectes de les riuades, fins arribar a desaparèixer
- Senet
- Vilaller
- Casa d'Arro
 

 
Baldiri B. - Febrer de 2012