Convent de la Trinidad de Cuéllar

Trinitaris de Cuéllar

(Cuéllar, Segòvia)

La Trinidad de Cuéllar

El convent de trinitaris de Cuéllar hauria estat fundat l'any 1219, inicialment, l'establiment estava situat fora de la vila, al sud, prop del Cerquilla. A causa de la inconveniència del lloc, el 1554, la comunitat es va traslladar a l'ermita de San Blas, un lloc més cèntric on hi havia una església que ja existia en el segle XIV i que en aquell moment estava abandonada i en ruïnes.

Els trinitaris van poder prendre possessió de la casa gràcies al patrocini de les senyores Ana i Francisca de Bazán, la construcció de l'absis mudèjar i del claustre són d'aquella època. Aquest és un dels convents on va estar sant Simón de Rojas (1552-1624), la casa va gaudir d'una època de prosperitat, quan tenia una comunitat nombrosa i notable popularitat a la vila. El 1743 es va aixecar un cambril adossat a l'absis. Consta que va patir els efectes de la guerra del Francès (1809) època en què fou saquejat, també fou exclaustrat temporalment durant el Trienni Liberal (1820-23). Més endavant es va poder recuperar la vida conventual de forma molt dèbil, però tot va acabar amb la desamortització, moment en què va passar a mans particulars, actualment l'església s'utilitza com habitatge.

Gravat de José Murguía (1767)