Castella i Lleó
Convent de la Santa Cruz la Real de Segòvia
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Segòvia següent >

Segòvia

Aquest convent fou la primera casa dels dominics establerta a la Península -l’any 1218- el seu fundador fou el mateix sant Domènec. Els primers dominics havien arribat el 1217, data en que foren acollits en una casa particular. El fundador va arribar a Segòvia l’any següent, on va ocupar durant un temps una cova on va practicar la penitència, en aquell lloc s’aixecaria finalment el convent dominic, un casa que es va refer a partir de la meitat del segle XIII i de la que s’han trobat testimonis entre les construccions posteriors. El convent es va veure beneficiat per la monarquia i especialment a l’època dels Reis Catòlics, quan les antigues estances del segle XIII foren substituïdes per una nova construcció, mantenint la cova santa com a centre de devoció.

Santa Cruz la Real
Santa Cruz la Real

Dominics

Santa Cruz la Real
Portada de l'església
Santa Cruz la Real
Sant Domènec, el fundador

És en aquesta època que la casa fou governada per l’inquisidor fra Tomás de Torquemada, la prosperitat d’aquest establiment es relaciona amb la puixança de la mateixa Inquisició; el convent es va beneficiar de béns embargats als condemnats pel tribunal, controlat pels predicadors i Torquemada particularment. A causa de la guerra del Francès, el convent resultà exclaustrat, convertit en caserna, saquejat i incendiat, el que va obligar a una àmplia reconstrucció quan el 1814 hi va tornar la comunitat. La vida conventual va acabar definitivament el 1836 amb l’exclaustració, després el lloc ha estat ocupat per organismes diversos, hospici, llar d’avis i actualment és la seu de l’IE University.

Santa Cruz la Real

Santa Cruz la Real