Castella i Lleó
Monestir de Santa María de La Mejorada

Monestirs d'Olmedo

La Mejorada
La Mejorada

Jerònims

En aquest indret, una tal María Pérez va aixecar cap el 1330 una capella dedicada a la Mare de Déu amb uns diners rebuts en herència, la qual havia estat “millorada” d’acord amb aquesta figura legal respecte la dels seus germans, d’aquí el nom de “Mejorada”, pel que era coneguda. El 1390 uns ermitans van fer-se càrrec del lloc però el 1396 volgueren modificar la seva situació i establir-se monàsticament, i amb aquesta finalitat van adoptar la Regla de Sant Jeroni.

La Mejorada
Capella del Crucifijo, exterior
La Mejorada
Capella del Crucifijo, interior

El 1409 Ferran d’Antequera (després rei de la corona d’Aragó) va protegir el monestir amb la finalitat d’aixecar-hi un palau i el seu panteó, va ajudar econòmicament a la seva construcció i manteniment. Al front d’aquesta iniciativa hi va posar el comanador de Sant Jaume, Velasco Fernández, veí d’Olmedo, que també hi va bastir una capella funerària per a la seva família. Aquesta protecció continuaria més endavant amb altres reis, aixecant noves dependències i aconseguint una casa rica en béns i rendes, a més d’un valuós mobiliari conservat en part. Després d’un episodi de saqueig a causa de la guerra del Francès, el 1835 fou exclaustrat i va caure en ruïna; ara es conserva ben poca cosa, com ara la capella Velasco Fernández o del Crucifijo.

La Mejorada
La Mejorada