Castella i Lleó
Monestir de San Joaquín y Santa Ana de Valladolid

Valladolid
Monestirs de Valladolid

San Joaquín y Santa Ana de Valladolid

Cistercenques

Aquesta casa cistercenca té el seu origen en el monestir de Santa María de Perales (Palència), fundat cap el 1160 i que després va passar a dependre de Las Huelgas (Burgos). A finals del segle XVI la casa de Perales fou reformada, passat a seguir la Regla de Sant Benet en sentit estricte i deixant de costat el relaxament de les normes que s’havia anat generalitzant poc a poc. Aquest canvi va comportar tensions a la pròpia casa, amb monges que s’hi van afegir i altres que no ho van acceptar. El 1594, un cop solucionats els inconvenients i obtinguts els permisos, van començar a practicar la nova observança.

En aquella època la comunitat també es va voler establir en un lloc més adient i després de diverses gestions, el 1595 es va traslladar a la ciutat de Valladolid malgrat l’oposició inicial d’alguns estaments eclesiàstics de la ciutat contraris a l’arribada d’una nova comunitat. Un cop assentades a la ciutat, van canviar l’advocació habitual en el Cister de Santa María per la de San Joaquín y Santa Ana. Inicialment haurien adaptat la casa que van rebre per la fundació, però poc després s’aixecaria un convent de nova planta i finalment Carles III va finançar la construcció de l’edifici actual, del que es va posar la primera pedra el 1781 i que fou inaugurat el 1787.

Imatge de Wikimedia Commons