Galícia
Canònica de Santa María la Real de Sar

La Corunya
Monestirs de Santiago de Compostel·la

Santa María la Real de Sar

agustinians

Aquesta casa de canonges de Sant Agustí fou fundada per voluntat de Munio Afonso, membre del capítol de la catedral de Santiago i antic bisbe de Mondoñedo. A causa de la seva mort el 1136, poc abans de materialitzar la fundació, fou el bisbe Diego Xelmírez l’encarregat per portar-la a terme, amb la signatura de la carta fundacional el mateix 1136. A causa d’aquest origen, les relacions que van mantenir aquesta canònica regular i el capítol de la catedral foren bones. Entre la seva fundació i el segle XIII es va aixecar l’església. La casa va rebre el recolzament de la monarquia en forma de donacions de béns i drets (Ferran II de Lleó, Enric II de Castella, Joan II...).

En el segle XVI aquesta casa passava per una època de decadència i el 1548 es va secularitzar. El Sar va continuar la seva activitat com a col·legiata i en els segles següents va poder portar a terme obres a l’antiga casa romànica que s’havia deteriorat amb el temps, en aquest sentit l’església encara mostra els seus murs desplomats i els arcbotants que es van haver d’afegir per garantir la seva estabilitat. El 1851 va esdevenir parròquia, situació que encara manté.