Galícia
Monestir de Santa María de Oseira
< anterior Inici Espanya Galícia Ourense següent >

Ourense

El monestir de Santa María de Oseira té el seu origen en una comunitat benedictina que es va aplegar en aquest lloc i que va obtenir l’any 1137 la propietat d’aquelles terres gràcies a una donació d’Alfons VII. Hom pensa que el 1141 aquells monjos van entrar a formar part de l’orde del Cister tot i que no és fins el 1199 quan figura explícitament esmentat aquest fet, pel que la controvèrsia resta oberta.

Oseira
Santa María de Oseira

Oseira
Oseira
Torres de l'església i façana del monestir

Ràpidament va esdevenir un centre monàstic de molta importància i fins i tot el 1225 l’abat fra Lourenzo d’Oseira fou elegit abat de Claravall. A partir de 1513 la casa va estar dirigida per abats comendataris, fet que va acabar el 1545 quan el monestir es va incorporar a la congregació cistercenca de Castella. El 1522 el monestir va ser víctima d’un incendi que va malmetre totes les dependències excepte l’església i, després de sospesar l’oportunitat del seu trasllat a un altre lloc, hom va optar per reedificar-lo.

Oseira
Façana de l'església, del segle XVII

Les adversitats del segle XIX també arribaren a aquest lloc, tot i no patir directament els efectes de la Guerra de la Independència; fou exclaustrat temporalment entre el 1820-23 i definitivament el 1835. La comunitat monàstica es va restaurar el 1929, quan el lloc es trobava pràcticament en ruïnes; va arribar una comunitat de França que va poder refer la vida comunitària en aquest lloc i que encara continua. Des del 1977 torna a gaudir del títol d’abadia.

Oseira
Mare de Déu en un nínxol de la façana