Galícia
Monestir de Santa María de Aciveiro
< anterior Inici Espanya Galícia Pontevedra següent >

Pontevedra

Són molt escasses les notícies d’aquest monestir. Probablement fou fundat l’any 1135, segons una inscripció ara perduda, en aquella època s’hi haurien establert uns monjos amb la protecció d’Alfons VII. Documentalment, aquest establiment monàstic figura esmentat en diverses butlles papals confirmant béns de l’Església de Santiago, la primera d’elles de l’any 1154. Inicialment era un establiment benedictí però més endavant es va afiliar a l’orde cistercenc, probablement l’any 1225 tot i que aquesta data tampoc és segura i podria ser molt posterior.

Santa María de Aciveiro

Cistercencs

Va patir una llarga època de decadència durant la baixa edat mitjana, i el lloc va passar a estar dirigit per abats comendataris. El 1518 fou unit a la Congregació Cistercenca de Castella el que li va donar una nova vitalitat. El 1649 un incendi va provocar greus destrosses al monestir, perdent la biblioteca i arxiu. Ja al segle XIX, el lloc fou saquejat a causa de la guerra del Francès, després exclaustrat temporalment durant el Trienni Liberal i ja de manera definitiva el 1835. Actualment l’església té el caràcter de parroquial i el monestir s’ha adaptat com establiment hoteler.

Santa María de Aciveiro (1908?)
Catálogo Monumental de España / Pontevedra