Abadia de Saint-Étienne d’Estrasburg
Argentinense Sancti Stephani / Abbaye Saint-Étienne de Strasbourg
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

La fundació d’aquesta casa s’explica tradicionalment amb un relat segons el qual Adalbert I duc d’Alsàcia (c655-c723) l'hauria bastit cap el 720 i al front del qual hi va posar la seva filla Atàlia (o Attale). Adalbert era germà de santa Otília i Atàlia havia professat al monestir de Hohenbourg d’on la seva tia era l’abadessa. El rei franc Khilperic II (715-721) hauria atorgat un privilegi d’immunitat pel nou monestir, confirmat posteriorment per Lotari I (el 845) i Lluís III (el 856) convertint-se en una institució sota protecció reial fins que a començament del segle XI fou donada al bisbe d’Estrasburg. Segurament es tractava d’una canònica seguidora de les disposicions adoptades en el concili d’Aquisgrà del 816, més endavant, ja en el segle XIII, es parla de l’adopció de la regla de Sant Agustí. Al segle XIII la canònica va tenir enfrontaments amb les autoritats religioses a causa de la vida relaxada que s’hi portava. A mitjan del XIV es va transformar en un capítol senyorial de caire secular. El 1541 la reduïda comunitat que hi havia es va incorporar a l’església protestant. El 1687 hi va entrar una comunitat masculina que després es substituiria per una de monges fins la Revolució. Després de moltes vicissituds, el 1861 es va transformar en escola, bombardejada durant la Segona Guerra Mundial, encara es manté el centre d’ensenyament.

Saint-Étienne
Capçalera de l'església de Saint-Étienne

Canongesses

Saint-Étienne
Saint-Étienne d'Estrasburg
Il·lustració de Strasbourg illustré ou panorama pittoresque... (1855)

Santa Atàlia (Attale)

Saint-Étienne
Adalbert i Atàlia, els fundadors
Detall de la Tapisseria de Santa Atàlia (c1450)
Museu de l'Œuvre Notre-Dame, Estrasburg

Atàlia era filla de la noblesa, el seu pare era Adalbert I duc d’Alsàcia (c655-c723) i també era neboda de santa Otília (c662-720) germana del seu pare i fundadora del monestir de Hohenbourg on Atlàlia va ingressar com a monja fins que fou designada abadessa de Saint-Étienne d’Estrasburg, canònica fundada pel seu pare. Hauria nascut cap el 687 i mort cap el 741. A la seva mort, l’abadessa de Hohenbourg va encarregar l’obtenció d’una relíquia de manera gens ortodoxa i va enviar un religiós que va tallar la ma dreta de la difunta aprofitant l’exposició del cos abans del seu enterrament. La maniobra fou descoberta, es va recuperar la ma de la santa que fou custodiada en endavant en un reliquiari.

Saint-Étienne
Robatori i recuperació de la relíquia de santa Atàlia