Abadia de Sainte-Marie d'Arthous
< anterior Inici França Nova Aquitània Landes següent >

Landes

L’abadia d’Arthous hauria estat fundada des de l’establiment premonstratenc de Case-Dieu (Beaumarchés, Gèrs, Migdia-Pirineus) l’any 1167. Gràcies a les bones relacions amb la monarquia anglesa, aquesta la va fer beneficiària de donacions que van ajudar a la seva prosperitat. Des de l’abadia es va fundar la bastida d’Hastingues (Hastings), l’actual comuna del mateix nom. Va patir els efectes de les guerres, el 1523 i el 1571 quan el monestir va quedar destruït, però al segles XVII i XVIII es va recuperar i va tornar a esdevenir un centre monàstic, fins que fou suprimit amb la Revolució (amb una comunitat molt reduïda) per caure en ruïna.

Arthous
Arthous

Premonstratencs

Arthous
Arthous

Arthous
Arthous

Va passar a mans particulars i tingué usos agrícoles, fins que el 1964 va esdevenir propietat pública. Es conserva l’església d’època medieval que es va cobrir amb voltes gòtiques, que ara s’han perdut. L’exterior de l’absis està decorat amb capitells historiats i modillons decorats. El claustre ha desaparegut i les construccions annexes són dels segles XVI i XVII.

Arthous
Capitells del portal