Priorat de Saint-Jean-de-Côle
< anterior Inici França Nova Aquitània Dordonya següent >

Dordonya

Aquesta casa monàstica hauria estat fundada a iniciativa del bisbe Raynau de Thiviers l’any 1101 i aviat agafaria molta vitalitat, amb moltes propietats sota el seu domini, tant és així que el papa Celestí III va posar aquesta casa i totes les esglésies i capelles que hi depenien sota la seva protecció. A finals del segle XIV i començament del XV el priorat fou víctima de les guerres contra els anglesos el que significà la ruïna dels edificis monàstics. També va patir els efectes de les guerres de Religió.

Sant-Jean-de-Côle
Saint-Jean-de-Côle

agustinians

Sant-Jean-de-Côle
Saint-Jean-de-Côle

Sant-Jean-de-Côle
Saint-Jean-de-Côle

Al segle XVI el lloc va passar a estar administrat en règim de comanda i el senyors locals de La Marthonie esdevingueren gairebé propietaris del priorat que gestionaven segons les seves conveniències. El 1635 i 1669 el priorat va passar a dependre de la congregació de Sainte-Geneviève. Al segle XVIII va entrar en decadència i pràcticament els canonges es limitaven a administrar les seves parròquies. Amb la Revolució, el lloc fou clausurat i els seus béns venuts. L’església té ara funcions parroquials.

Sant-Jean-de-Côle
Saint-Jean-de-Côle