Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Beauport
< anterior Inici França Bretanya Costes del Nord següent >

Costes del Nord

Aquesta casa té un precedent en l’abadia de Saint-Riom, fundada entre els anys 1184 i 1189 pel comte de Goëlo Alain I, a l’illa del mateix nom situada a l’entrada de la badia de Paimpol. Segurament a causa dels inconvenients que presentava el lloc on es va bastir aquella canònica agustiniana, la comunitat la va abandonar al voltant del 1200. El mateix comte Alain va portar endavant una segona fundació monàstica, aquesta de Beauport, a terra ferma i amb una comunitat de canonges premonstratencs vinguts l’any 1202 de l’abadia de La Lucerne (Manche). Amb el temps aquella casa es va convertir en un centre pròsper tant en el vessant religiós com en l’econòmic i social, esdevenint un important centre de poder que des del 1239 administrava la justícia en el seu territori.

Beauport
Abadia de Beauport

Premonstratencs

Beauport
Abadia de Beauport

Beauport
Abadia de Beauport
Bibliothèque nationale de France

Aquest estat de coses es va mantenir fins el segle XVI, quan va començar a entrar en decadència, situació que es va agreujar a causa de l’adopció del règim comendatari a partir del 1532. La manca de recursos econòmics va portar a l’abandó del manteniment propi monestir i la seva ruïna a finals d’aquell mateix segle. D’altra banda el relaxament de costums va obligar a la seva reforma. Durant la segona meitat del segle XVII es va restaurar la casa i quan va arribar la Revolució tenia una comunitat de només 10 canonges. Desproveït de comunitat, el lloc va tenir diverses utilitats i no fou fins el 1845 que hom va començar a treballar per la seva conservació i el 1862 fou catalogat com monument històric, des del 1992 és propietat del Conservatoire du Littoral.

Beauport
Abadia de Beauport