l'Illa de França
Col·legi i priorat dels Bernardins. Saint-Bernard de París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Les arrels de la fundació del col·legi cistercenc de París són de l’època de l’abat Evrard (1235-38) de l’abadia de Claravall (Aube), que arran de la donació l’una casa a la ciutat, va començar a treballar en el projecte. Però no va ser fins l’abadiat d’Étienne de Lexington (1242-55) que arribaren les primeres autoritzacions per fer realitat el projecte (1245), tot i les reticències en el si de l’orde, que hi veia un incompliment de la Regla pel que fa a l’establiment en una ciutat o estada dels monjos fora del seu convent. El vist-i-plau definitiu va arribar el 1246 i es posà en marxa el projecte adquirint uns nous terrenys (la casa de la donació inicial, no era suficient per acollir el nou establiment) i va començar la construcció l’any 1248, amb el suport de protectors adinerats i de la mateixa xarxa d’abadies cistercenques que podrien enviar-hi els seus estudiants.

Bernardins
Interior dels Bernardins de París

Bernardins
El col·legi dels Bernardins
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Bernardins
Els Bernardins de París

El papa Benet XII (1334-1342), cistercenc, fou un dels impulsors d’aquest col·legi, al que va dotar d’uns estatuts. El 1338 es posava la primera pedra d’una gran església, de tal magnitud que mai es va poder acabar. Al segle XV el col·legi va entrar en decadència i deixen de sortir de les seves aules figures de relleu. Poc a poc es va anar convertint en un centre més aviat administratiu de l’orde que es mantingué actiu fins que la Revolució va expulsar els monjos del lloc. A banda de l’església, ara desapareguda, la construcció més important és una gran estructura que reunia funcions diverses en diferents nivells: aules, refetor, dormitori... El 1797 l’església fou venuda i l’edifici “dels monjos” fou ocupat amb finalitats diverses fins que el 1804 el va adquirir la ciutat de París que després de diversos projectes, el 1844 el va destinar a parc de bombers, el que va malmetre les seves estructures. Durant els darrers decennis del segle XX es van fer estudis tècnics que finalment van conduir a la restauració de l’edifici portada a terme entre els anys 2004 i 2008.

Bernardins

Bernardins