l'Illa de França
Abadia de Saint-Germain-des-Prés. París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Aquest monestir està dedicat a sant Germà de París, el bisbe que el va fundar seguint el desig del rei Khildebert I (511-558), qui va impulsar la seva construcció per fer-ne el panteó reial. Inicialment aquesta casa estava dedicada a sant Vicenç i la Santa Creu, el mateix rei hauria aportat la relíquia de la túnica del sant titular que havia obtingut a Saragossa. Germà era monjo de Saint-Symphorien d'Autun però el 555 fou nomenat bisbe de París, càrrec que va ocupar fins la seva mort, el 576. La construcció de la primera església hauria començat cap el 542, després aniria formalitzant i dotant el monestir i el 558 el bisbe Germà va consagrar el temple. La primera comunitat arribaria a Saint-Vincent des de Saint-Symphorien d'Autun. Els fundadors de l’abadia, Khildebert i Germà foren enterrats en aquest lloc.

Saint-Germain-des-Prés

Prebenedictins

Chezal-Benoît

Portada de l'església abacial (1729)
Il·lustració de Les Monumens de la monarchie françoise. Vol. 1

La portada actual

Des de la seva fundació, l’establiment va quedar sota la protecció de la monarquia que el va dotar amb béns per garantir el seu desenvolupament, també l’Església la va recolzar amb l’atorgament del privilegi d’exempció al seu favor. A mitjan del segle VIII Germà de París fou canonitzat i el seu cos traslladat a la capella major de l’església, des d’aquella època el lloc seria conegut sota l’advocació de Saint-Germain. Al segle IX la casa va patir diverses ocupacions militars a causa de les incursions dels víkings, el lloc va quedar pràcticament en ruïnes. A començament del segle XI es va reconstruir el conjunt monàstic, s’obria una nova època de bonança que va permetre el seu desenvolupament tant dels seus edificis com pel que fa a la organització monàstica; la seva biblioteca era molt rica. A mitjan del segle XIII es va construir la capella de la Vierge. El 1513 la casa fou reformada amb l'arribada de monjos de la congregació de Chezal-Benoît, on es va afiliar malgrat l'oposició de la comunitat.

Imatge de sant Germà de París

La portada actual

La portada actual

Després de patir èpoques de decadència, agreujades per conflictes externs a la casa i l’entrada del règim de comenda (a començament del segle XVI), el 1631 l’abadia fou reformada per la congregació de Saint-Maur i Saint Germain-des-Prés va esdevenir la seu del superior general d’aquella institució. A més l’abadia va convertir-se en un centre cultural de primer ordre, especialment per que fa a l’estudi de la història en època de l’investigador Jean Mabillon (1632-1707). El 1792 va acabar la vida monàstica a Saint-Germain a causa de la Revolució, el lloc va passar a mans particulars i es van perdre o dispersar els seus béns mobles i la valuosa biblioteca que havia aplegat durant segles de vida. El 1795 es va recuperar el culte de la capella de la Vierge funció que després es traslladaria a l’església abacial. La destrucció de la resta d’edificis i urbanització posterior dels terrenys fa que ara pràcticament només es conservi l’església i el palau abacial d’època moderna.

Gravat núm. 74 del Monasticon Gallicanum

Khildebert I