Abadia de Notre-Dame de Flabémont
Abbaye de Flebémont / Flabonis Mons
< anterior Inici França Gran Est Vosges següent >

Vosges

L’abadia premonstratenca de Flabémont es va fundar entre els anys 1132 i 1138 gràcies a la iniciativa de Guy d’Aigremont i amb la intervenció de l’abadia de Belval au Bois-des-Dames (Ardenes) que hi va enviar els primers canonges. El lloc del l’assentament era proper a l’actual, on es va traslladar més endavant. Inicialment també disposava d’una comunitat femenina que es va traslladar a un altre indret i que va desaparèixer al segle XIII. Des d’aquesta casa es van fundar les d’Étival i Notre-Dame de Bonfays, també als Vosges, i la de Santa Maria de Vallclara, al Priorat, aquesta darrera gràcies a la participació del primer abat de Flabémont, Stephanus, en la lluita contra l’Islam al costat de Ramon Berenguer IV. Va esdevenir un centre prestigiós i ric. Des del 1526 tenia abats comendataris. Cap el 1640 el lloc va quedar destruït per la guerra, el que va obligar a la seva completa reconstrucció, només es va conservar l’església d’època romànica. Flabémont es va suprimir amb la Revolució, el 1792. El lloc fou saquejat després fou venut en lots i es va anar degradant i perdent, ara en resta ben poca cosa, sobretot construccions auxiliars.

Flabémont
L'abadia de Flabémont