Priorat de Saint-Étienne de Les Arques

Prieuré des Arques / Saint-Laurent des Arques / Arcas / Archas

(Les Arques / Las Arcas, Òlt)

Saint-Étienne de Les Arques

L’església de Saint-Étienne de Les Arques (després Saint-Laurent), malgrat les modificacions que ha patit amb el pas del temps, és una construcció romànica singular, antigament seu d’un priorat benedictí depenent de l’abadia de Saint-Pierre de Marcilhac, que l’hauria obtingut a finals del segle XII. El 1233, el papa Gregori IX va confirmar aquesta dependència.

A mitjan segle XIV, patiria els efectes de la guerra dels Cent Anys, quan el lloc va resultar saquejat i potser en aquesta època hauria perdut la nau de l’església. Al segle XVI, tornaria a patir greus desperfectes, ara a causa de les guerres de Religió. A finals del segle XVIII, ja sense comunitat, hom va determinar restaurar l’església de Saint-Laurent (ja havia canviat l’advocació) amb els materials de la propera església de Saint-Martin, les dues en condicions deplorables. Aquesta solució era l’oposada a la proposta inicial de restaurar Saint-Martin en detriment d’aquesta.

L’obra es faria a començament del segle XIX i es complementaria, el 1879, amb l’afegit d’una petita nau, fins aquell moment només disposava d’un curt espai, a manera de transsepte. Les restauracions es van allargar fins a la segona meitat del segle XX. El resultat és una església amb tres absis semicirculars d’època romànica (s. XII), amb un important conjunt de capitells. Té la singularitat d’unes obertures que uneixen els tres absis, a manera de passatge, que estan acabades en arcs asimètrics, difícils de datar a causa de les nombroses intervencions sofertes, tot i que s’han considerat medievals. El conjunt es complementa amb una petita cripta, sota el presbiteri.

Entrada a la cripta