Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Jean-des-Vignes de Soissons
Abbaye Saint-Jean-des-Vignes / S. Johannes in Vineis
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

Casa fundada el 1076 per Hug, senyor de Château-Thierry, amb la col·laboració directa del bisbe Thibaud de Pierrefonds servint-se de l'existència d'una església parroquial anterior coneguda com Saint-Jean-du-Mont. La fundació fou confirmada aquell mateix any per Felip I de França (1060-1108). El 1088 el lloc ja seria conegut com Sant-Jean-des-Vignes. Aviat es va convertir en una casa influent, que va rebre protecció del papa Urbà II (1088-1099) qui va especificar que la casa era seguidora de la Regla de Sant Agustí. A la mort del fundador, Hug de Château-Thierry, fou enterrat a l’església. Durant el segle XII es va bastir una primera església monàstica, de tres naus i aprofitant una part de la parròquia primitiva. A començament del segle XIII es va procedir a la reconstrucció de l'església i altres dependències canonicals, operació que es va allargar fins el segle XIV, moment en que es van construir defenses a causa del perill que l'amenaçava amb motiu de la guerra dels Cent Anys. El 1478 es va consagrar l'església nova.

Saint-Jean-des-Vignes
Façana de l'església de Saint-Jean-des-Vignes

agustinians

A mitjan de segle XVI el monestir va estar a punt d'esser enderrocat per motius defensius però finalment es va incloure dins del recinte emmurallat i es va salvar, fins aleshores es trobava extramurs. El 1566 va adoptar el règim comendatari i l’any següent va patir el saqueig dels hugonots, que van causar pèrdues importants tant pel que fa a les construccions com en el mobiliari i arxiu. La Revolució va arribar amb la casa restaurada i una comunitat altre cop molt nombrosa. Un cop sense funcions religioses el lloc va anar degradant-se i va començar el seu enderroc, servint de pedrera per a bastir altres edificis. De l'església només en va quedar la façana, actualment és la resta més visible, al costat de la qual encara es poden veure altres dependències com ara el refetor amb un celler a la part inferior i elements del claustre.

Saint-Jean-des-Vignes de Soissons
Gravat núm. 100 del Monasticon Gallicanum