Canònica de la catedral de Vaison

Notre-Dame-de-Nazareth de Vaison-la-Romaine / Cathédrale de Vaison / Vasio

(Vaison / Vaison-la-Romaine, Valclusa)

Catedral de Vaison
Antiga catedral de Notre-Dame de Nazareth, a Vaison

La diòcesi de Vaison és força antiga, hom té constància de l’assistència d’un bisbe d’aquesta seu al concili d’Arle, el 314. Un dels seus prelats fou sant Quinidi (Quenin, segle VI) enterrat i venerat a l’església catedralícia. Els canonges de la catedral de Vaison portaven una vida regular imposada a l’època del bisbe Pierre de Mirabel (1010-1030), tot i que potser ja es practicava des de l’època de la seva fundació pel bisbe Umbert (s. X).

Catedral de Vaison
Catedral de Vaison

La canònica i el mateix bisbat va gaudir de certa prosperitat durant el segle XI, quan es va bastir el claustre, però les diferències amb el comte de Tolosa van conduir al setge de Vaison i la inestabilitat i decadència es van allargar durant el segle XII. El desplaçament de la població i els efectes de la guerra dels Cent Anys van fer que la catedral s’anés abandonant a poc a poc, fins que el 1464 es va aixecar una nova catedral (Sainte-Marie de l'Assomption), amb l’abandonament de la primitiva, dedicada a Notre-Dame de Nazareth. Més endavant es va restaurar. L’església és d’origen merovingi, de planta basilical i refeta en època romànica, en diferents campanyes constructives, conserva molts elements d’època antiga.

Catedral de Vaison
Catedral de Vaison