Abadia de Soyons
Abbaye Saint-Jean l’Évangéliste de Soyons / Subdio / Notre-Dame de Soyons / Soions

Ardecha següent >
cercador contacte

Ardecha

Hom considera que aquest monestir de monges benedictines fou fundat inicialment a Viviers, seu de l’antiga diòcesi del mateix nom, aquelles monges es van establir prop del sepulcre del bisbe sant Venanci (c494-544) i es van encarregar de la seva custòdia a l’església de Notre-Dame du Rhône. El 737 i a causa d’un atac sarraí, les monges van haver d’abandonar Viviers emportant-se les restes del sant, el lloc va quedar en ruïnes i no es va recuperar mai com a monestir, les monges es van traslladar a Soyons però no és fins el 1179 que hom troba la primera documentació que fa referència a aquesta nova casa. A l’època de les guerres de Religió, Soyons va patir especialment els efectes de les inestabilitats que es van anar succeint i que van arribar també al monestir. El 1562 els hugonots van assaltar l’abadia el que va obligar la comunitat a fugir i cercar refugi a Valença, en cases particulars o el propietats que l’abadia tenia. El 1570 es treballava en el restabliment del monestir que es veia ofegat econòmicament i que tampoc disposava de les necessàries condicions de seguretat. El 1622 va patir un altre saqueig, ocupació i nova fugida en la que només van poder salvar alguns fragments de les relíquies de sant Venanci.

Soyons
L'església de Soyons
Antiga capçalera, ara portal d'entrada

Benedictines

Soyons

El monestir traslladat a Valença (Droma)

El 1627 s’autoritzava el trasllat de la comunitat a Valença, lloc on s’havia d’aixecar un nou monestir que les monges van començar a ocupar el 1633 i hi van romandre fins que la Revolució va clausurar la casa monàstica. El 1790 algunes monges foren autoritzades a abandonar el monestir que es va clausurar definitivament el 1791, quan tenia una comunitat de deu monges. Un cop abandonat, l’espai es va utilitzar amb finalitats militars, una petita part del mobiliari i el que encara quedava de les relíquies de sant Venanci es van distribuir més endavant per diverses esglésies de Valença. L’església actual de Soyons és d’origen antic, amb elements d’època carolíngia i refeta posteriorment, va quedar molt afectada per les guerres de Religió, amb restauracions importants del segle XIX. A Valença es conserva l’església aixecada al segle XVII, ara restaurada.

Soyons
El monestir de Soyons a Valença