de Portugal
Monestir de São João de Tarouca
< anterior Inici  >Portugal  Viseu següent >

Viseu

Es tracta d’una casa cistercenca que té el seu origen en un monestir benedictí conegut com São João de Vellaria que potser ja existia el 1110. Entre en 1140 i 1144 aquesta casa fou reformada i va passar a l’òrbita cistercenca, moment en que es va traslladar al lloc actual, més adient i canviant el nom per São João de Tarouca, la primera pedra de la casa es va posar el 1152 i l’església fou consagrada el 1169. Va esdevenir un centre d’importància i fins i tot des d’aquí es van fundar altres monestirs cistercencs.

São João de Tarouca
São João de Tarouca

São João de Tarouca
São João de Tarouca
São João de Tarouca
Sant Pere (1530-35?)
Gaspar Vaz
Altar lateral de l'església

Des de Claravall es va impulsar la reforma del monestir (1533) tasca que fou encomanada a dos monjos del monestir de Piedra (Aragó). La casa fou suprimida temporalment (entre el 1543 i finals del mateix segle) pels problemes generats en la reforma anterior. Al segle XVIII va viure una època de prosperitat i això queda reflectit en la decoració de l’interior de l’església que es va embellir en aquella època. El 1834 el convent fou clausurat, els monjos expulsats i els béns venuts en subhasta. L’església encara manté la seva activitat però les dependències monàstiques foren espoliades i ara en ruïna.

São João de Tarouca
Retaule major (1702), al presbiteri