Canonges agustinians Pabordia de Santa Maria de Caselles
< anterior Inici Catalunya Bages Fonollosa següent >

Bages

En aquest lloc es va aixecar, cap el 1220, una capella dedicada a Santa Maria, que els senyors de Fals van cedir el 1221 al monestir de Santa Maria de l'Estany, cessió condicionada a l'establiment de dos canonges de forma perpètua. La canònica de l'Estany va donar compliment al que s'havia establert i el 1235 el bisbe de Vic va poder consagrar l'església de la pabordia de Santa Maria de Caselles i iniciar la vida comunitària al lloc, moment en que també fou dotada econòmicament.

Santa Maria de Caselles

La pabordia era reduïda, constava d'un paborde i dos canonges, que alhora també pertanyien a la comunitat de l'Estany. Aquesta casa i el títol de paborde es va estendre més enllà del 1592, data en que es va secularitzar Santa Maria de l'Estany, hom el troba fins a 1770, quan Santa Maria de Caselles fou donat al Seminari de Vic mentre que els seus béns foren venuts. Es conserva l'església romànica consagrada el 1235, encara que sobrealçada i fora de culte, a més de l'edifici de la pabordia.